Körning

Här följer en detaljerad beskrivning av alla steg i den praktiska körningen – från körkortstillstånd till färdigt körkort.

Innan du börjar
För att börja övningsköra finns det två saker du behöver, ett syntest och ett körkortstillstånd. Observera att detta även gäller om du redan har körkort för personbil. Läs mer under fliken > “Körkortstillsånd“. Syntestet kan du genomföra hos oss.

Utrustning
All säkerhetsutrustning som du behöver finns att låna på trafikskolan, men vi rekommenderar ändå (av hygieniska skäl) att du skaffar egen hjälm, hjälmhuva (finns att köpa på skolan), ryggskydd och handskar. Underställ under skyddskläder fungerar i alla väder – även i varmt väder. Skador på egen utrustning ersätts ej.

Körningträning
Det första du får lära dig hos oss är att hantera motorcykeln, ju bättre du är på att hantera den desto lättare och säkrare blir resten av utbildningen. När du kan hantera motorcykeln får du öva på att köra i trafik. Under detta moment fokuserar vi mycket på din planering, avsökning och hasighetsanpassning. Du kommer få köra i varierande väglag och i olika omgivningar. På din första körlektion som är 70 minuter, då du fått visa hur du lär dig, sätter sig du och din lärare och planerar resten av utbildningen.

För att göra din utbildning så effektiv som möjligt är varje lektion 2,5 timmar lång. På lektionen är ni ibland två elever och det innebär att den som inte kör åker skjuts med sin lärare. Du får på så vis möjlighet att lära dig på tre olika sätt under en lektion.

Du får själv köra och får tips från din lärare.
Du får som passagerare ta del av din lärares körning.
Du får vara med och ta del av de tips den andra eleven får.

Observera att du endast betalar för den tid då du själv kör, all tid du skjutsas är utan kostnad. Du har tre olika alternativ till hur mycket du kör, antingen 70 minuter för träning i trafik, 110 minuter för träning på bana eller 150 minuter för egen lektion med din lärare (som regel landsvägskörning).

Vid övning på banor som motsvarar körkortsprovet och vid övning av högfartsbromsning kör vi på vår manöverbana på Tullinge Flygfält.

Riskutbildning & teori
För att få boka ditt körkortsrov måste du klara ett teoriprov på Trafikverket. Vi rekommenderar att du läser teorin samtidigt som du övningskör. Läs mer om hur du kan plugga teori under fliken > “Teori”. Innan du gör teoriprovet måste du ha genomfört två riskutbildningar, RiskEttan och RiskTvåan, mer information om dem hittar du under fliken > “Riskutbildning” > “Motorcykel“.

Körkortsprovet
Körkortsprovet bokar du i samråd med din lärare. Dagen för körkortsprovet börjar du och din lärare med en uppvärmning på två timmar. Sedan kör ni tillsammans till Trafikverkets provplats som ligger på Tullinge flygfält. Hur lång tid provet tar beror sedan på hur många som kör upp samtidigt och på vilken turordning som du får köra i. Vi rekommenderar att du tar med en flaska vatten och något att tugga på, och om det regnar – ett extra par torra handskar. Efter avklarat prov har du ditt körkort!

Vi ses på Dalens Trafikskola!