BE – Tung släpvagn

BE innebär en ny behörighet och därför krävs körkortstillstånd, teoriprov och körprov.

Teoriprovet består av 55 frågor, samt 5 extrafrågor som inte räknas in i resultatet. Om du får alla rätt får du alltså – 55 rätt. För att bli godkänd behöver du få minst 44 rätt. Provtiden är 40 minuter.

Körprovet innehåller en utökad säkerhetskontroll (funktionsbeskrivning) samt körning i varierad trafik. Någon uppgift med backning ingår också. Vi har allt material du behöver för att klara både teori- och körprov. Med  BE-behörigheten får du köra tyngre släpvagnar – ända upp till 3500 kg. Glöm inte att hålla koll på hur mycket vikt dragbilen klarar av att dra.

Vårt upplägg är att du börjar plugga teori. När du klarat teoriprovet planerar vi in din körning och det praktiska provet på Trafikverket, som genomförs på Tullinge Flygfält. För att du ska ha möjlighet att träna mer (om det behövs) brukar vi sätta ca. två veckor mellan ditt körpass och provet. För många räcker det med att köra det som ingår i vårt BE-paket, men om du har mindre vana av att köra, och backa, med släp kan du behöva boka extra körlektioner för att komma i rätt färdighetsnivå.